Stockholm den 5 december 2013
Remissinstanser underkänner förslag om tillsyn av e-handel med alkohol och efterlyser tydligare regelverk för e-handel med alkohol
En lång rad tunga remissinstanser underkänner utredningsförslaget om tillsyn av e-handelsföretag som erbjuder hemleverans av alkohol. Justitiekanslern (JK), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Tullverket och Konkurrensverket är några av remissinstanserna som är mycket kritiska till förslaget. Bland annat framförs krav på förbud mot att bedriva e-handel i strid med Systembolagets detaljhandelsmonopol.
Remissinstanserna efterlyser en översyn av nuvarande alkohollagstiftning för att klargöra lagligheten med e-handel innan det kan vara aktuellt med tillsyn. SKL föreslår till exempel att ett omedelbart förbud mot kommersiell förmedling införs i alkohollagen. JK konstaterar att en tillsyn av potentiellt olaglig e-handel skulle innebära att den ges obefogad legitimitet.
– En rad tunga myndigheter underkänner utredningens förslag om att utöva tillsyn över något som det råder juridisk osäkerhet kring. Vi anser att förslaget är illa underbyggt och nu måste regeringen se över alkohollagen så att det uttryckligen blir förbjudet med kommersiell förmedling av alkohol, säger Sven Andréasson, ordförande i Alkoholpolitiskt Forum.
Anledningen till att många remissinstanser är kritiska till betänkandet ”En väg till ökad tillsyn” (SOU 2013:50) är att det finns frågetecken kring lagligheten att sälja alkohol via nätet. Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol till privatpersoner. Att utöva tillsyn över något som går på tvärs med annan lagstiftning blir därmed ohållbart. Det är nu tydligt att lagstiftningen inte har hängt med den snabba utvecklingen på nätet.
– Det enklaste sättet att komma till rätta med problemet är att förbjuda kommersiell förmedling av alkohol. Finland och Norge har sedan länge en väl fungerande lagstiftning som förbjuder just kommersiell förmedling och har därmed sluppit problem med e-handel och alkohol, säger Sven Andréasson.
För ytterligare information:
Sven Andréasson, ordförande i Alkoholpolitiskt Forum, 070-862 59 46, sven.andreasson@sll.se