Ny bok av Sven Andreasson: ”Uppfriskande nytänkande om alkohol”

Sven Andreasson, professor emeritus vid Karolinska institutet med sin bas på mottagningen Riddargatan 1, samt styrelseledamot i Alkoholpolitiskt Forum, släppte nyligen boken Att dricka mindre.

I en recension i Läkartidningen skriver Lars Jerdén att det är en ”uppfriskande och nyttig” bok:

”Andréasson är fast förankrad i modern alkoholforskning och redogör för de senaste årens nya rön. Det är förvånansvärt mycket ny forskning och många viktiga studier från det senaste decenniet. Mediedebatten kring Socialstyrelsens nya riktlinjer visar att denna nya alkoholforskning inte nått ut. Här finns en utmärkt sammanfattning av aktuell forskning, dels för personer inom hälso- och sjukvård och socialtjänst, men också för andra intresserade. Språket är enkelt och boken lättläst.”

Recensenten fortsätter:

”Boken ger en ny syn på mycket. Några exempel på detta: äldre är en viktig målgrupp; erbjud anonym behandling; fokusera på kontrollerat drickande i stället för helnykterhet; alla personer är olika = pröva dig friskt fram i behandlingen; diagnossättande kan innebära en rad negativa konsekvenser; minst tre evidensbaserade metoder förekommer inte alls eller ytterst sparsamt inom vården; personcentrerad behandling är fortfarande en ny tanke inom beroendevården; återupprätta socialläkarna; ifrågasätt att måttligt drickande har positiva hälsoeffekter; hjärnskador är ofta reversibla om konsumtionen minskar; alkoholberoende har oftast en god långtidsprognos och självläker.”

Läs hela recensionen här.

Lämna en kommentar

Under Forskning

Kommentarer inaktiverade.