Ny avhandling visar att alkoholberoende kan behandlas på vårdcentralen

Den 17 november försvarade Karin Hyland sin avhandling ”Treatment of alcohol dependence in primary care” på Karolinska institutet. Hon visar där att allmänläkare kan hjälpa människor som kommit in i ett beroende av alkohol att dricka mindre. Hon finner också att de som utöver den sedvanliga behandlingen på vårdcentralen hänvisas till ett internetbaserat behandlingsprogram får ännu bättre resultat.

Karin Hyland knyter därmed ihop tidigare forskningsresultat som visar att behandling av alkoholproblem i primärvård är effektiv och att behandling via internet är lika effektiv som behandling på en mottagning. Hon finner också att läkarna i primärvården ser alkoholproblem som viktiga att uppmärksamma och behandla – men att man med nuvarande arbetssituation har svårt att hinna med detta.

Avhandlingen visar också att det är en lång väg att gå innan primärvården i någon större utsträckning tar sig an behandling av alkoholberoende. Trots att detta sedan 2021 ingår i primärvårdens uppdrag i region Stockholm och att en kostnadsfri kort digital utbildning funnits tillgänglig sedan 2022 visar journaldata att aktivitetsnivån inom alkoholområdet är fortsatt mycket låg.

Slutsatsen av detta är dels att ansvariga för vården behöver bli mer aktiva i implementeringen av dessa nya uppgifter. Dels att nya uppgifter bör åtföljas av nya resurser.

Läs hela avhandlingen här.

Sven Andreasson
styrelseledamot

Lämna en kommentar

Under Forskning

Kommentarer inaktiverade.