Alkoholforskare om effekterna av gårdsförsäljning

Januariavtalets utredning om gårdsförsäljning är både oroande och onödig. Två tidigare utredningar har visat att gårdsförsäljning inte är förenlig med Systembolagets monopol. Det skriver de fyra alkoholforskarna Sven Andréasson, Johanna Gripenberg, Thor Norström och Mats Ramstedt på DN debatt den 24 januari. En nyligen publicerad studie visar att alkoholförsäljning i dagligvaruhandeln skulle öka försäljningen med 31 procent och leda till drygt 1400 fler dödsfall per år. Hela debattartikeln finns  här.

I en replik den 24/1 menar Pelle Brolin från Bredalens musteri att alkoholkonsumtionen troligtvis kommer att minska med gårdsförsäljning eftersom konsumenterna kommer att köpa dyrare produkter av högre kvalitet.

Sveriges bryggeriers vd Anna-Karin Fondberg säger sig i en replik den 28/1 vilja värna Systembolagets monopol men motsätter sig införande av minimipriser. I stället behövs mer resurser till tull och polis för att minska smuggling och langning, och att arbetet med att förändra människors attityder till drickande fortsätter för att bekämpa missbruk och riskbruk av alkohol,

I en slutreplik den 31/1 skriver alkoholforskarna att gårdsförsäljning är ett exempel på hot mot Systembolagets detaljhandelsmonopol och i förlängningen mot hälsa och välfärd i vårt samhälle. Man kan inte både ha ett alkoholmonopol som inte ska diskriminera några producenter i världen och samtidigt ge svenska producenter en egen fil – vilket redan konstaterats i två statliga utredningar.

 

Lämna en kommentar

Under Alkoholpolitik, Forskning

Kommentarer inaktiverade.