Alkoholvanor och alkoholproblem i Europa

I en nyligen publicerad studie (1) presenteras en mängd intressanta uppgifter om alkoholvanorna och dess konsekvenser i en rad europeiska länder. Ett 20-tal länder i Central-, Öst-, Syd- och norra Europa (bl a Sverige) medverkar. Frågor har ställts om dryckesfrekvens, dryckesvolym, intensivkonsumtion, dryckespreferenser, motiv både för att avstå från att dricka alkohol och för att dricka alkohol samt i vilka sammanhang man dricker. Dessutom har deltagarna rapporterat om skador både på sig själva och andra i deras närhet samt om sina attityder till olika alkoholpolitiska insatser. Studien är tänkt som en baslinjeundersökning som ska följas upp om 4-5 år för att belysa förändringar över tid.

Några uppgifter svenskarnas alkoholvanor: Andelen nyktra ligger under genomsnittet i Europa, särskilt bland kvinnor och äldre (50+ år). Vi dricker särskilt ofta för att bli påverkade och berusade men i mindre omfattning än andra för att det skulle vara bra för hälsan. Det genomsnittliga antalet dryckestillfällen är lägre men mängden per tillfälle högre än i de flesta andra länder. Våra alkoholvanor leder särskilt ofta till problem, vanligast är skuldkänslor som oftast rapporteras av yngre (18-34 år). Andelen som drabbas av problem orsakade av andras drickande ligger något under genomsnittet för Europa. När det händer orsakas problemen oftare av en okänd än av en för oss känd person. Liksom i andra länder är det fler kvinnor än män som påverkas negativt av en närståendes drickande. Andelen kvinnor som växt upp tillsammans med en vuxen med alkoholproblem ät något högre än genomsnittet för kvinnor i Europa. Svenskar är mer än genomsnittligt positiva till olika alkoholpolitiska insatser, särskilt starkt stöd har informationsinsatser, trafiknykterhetskontroller och varningstexter.

1: Mosklewicz J, Room R, Thom B (eds) (2016) Comparative monitoring of alcohol epidemiology across the EU. Baseline assessment and suggestions for future action. Synthesis report. (Rapporten är på 365 sidor bra att veta för den som tänker skriva ut den).

Läs pressmeddelande på CAN:s webbplats

Ladda ner rapporten

Lämna en kommentar

Under Forskning, Uncategorized

Kommentarer inaktiverade.