Fem frågor till Sven Andréasson

Ordförande i Alkoholpolitiskt forum sedan årsmötet 2013.

Hur kommer det sig att du tackade ja till att bli ordförande?

− Alkoholpolitiskt forum är en bra organisation som fyller en viktig roll. Jag var först lite tveksam till om jag verkligen skulle ha tid till detta, men det är en så rolig och viktig organisation att jobba i att det vägde över .

Varför är alkoholpolitik så viktigt för dig?

− Jag har varit socialmedicinare i hela mitt yrkesverksamma liv. Det har fått mig att inse att det är bäst att lägga kraften där den gör mest nytta. Politik är ett betydligt kraftfullare verktyg än det jag kan göra på jobbet. Vård och behandling är inte oviktigt, men vi tar hand om konsekvenserna av politiken och lappar ihop. Vill man verkligen påverka kostnader och lidande är det politik man ska ägna sig åt.

Kan en så liten organisation som Alkoholpolitiskt forum verkligen göra någon skillnad?

− Det tror jag absolut. Genom att samla olika grupper som forskare, beslutsfattare och mediefolk kan vi få genomslag.

Vilken är den viktigaste alkoholpolitiska frågan just nu?

− Skattefrågan. Vi släpar efter där med 20 – 30 år. Det finns ett uttalat mål från regeringen att höja alkoholskatten och ändå händer det inget. Alkohol har blivit relativt billigare under en allt för lång period. Sedan är det andra frågor som fått uppmärksamhet på senare tid, som internethandel och marknadsföring. De är också viktiga frågor, men ska man titta på vad som är effektivt så är det priset och sedan kommer ingenting och ingenting och ingenting. Därefter kommer monopolet. Det är de tillgänglighetsbegränsande åtgärderna som är effektivast. Långt efter kommer reklam och marknadsföring.

Vad kan alkoholpolitiskt forum göra?

− Jobba med opinionsbildning och se till att debatten hålls vid liv genom att skriva debattartiklar, anordna seminarier och uppvakta politiker. Vanligt lobbyarbete helt enkelt.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s